Vad behöver jag och min hund för förberedelser

Förberedelserna inför utställningen är kanske inte är så roliga. Att bada i badkar eller dusch är ingen höjdare tycker många hundar. Trimningen tar oändlig tid och det är få springrar som frivilligt hoppar upp på trimbordet när klippmaskinen kommer fram. Klippmaskinen används på öronen och halsen. För övrigt är det fingrarna och sax som gäller. Tassarna klipps korta med hjälp av sax. Saxen används även för att få fram vinklar och annat som annars döljs under pälsen. Trots att springer spanieln är en trimras skall det inte se trimmat ut. Det som eftersträvas är en naturlig "look". Allt detta jobb för att man ska se ut som en riktig "Lady" eller ”prins”.

 

Klipp hunden ca 1 vecka innan utställningen ska vara, bada 1 eller 2 dagar före utställningen (pälsen har inte hunnit rätta till sig om man badar kvällen före och då finns risk att pälsen ser tufsig ut).

Innan du och din hund ska in i ringen, behöver man träna att trava och inte galoppera. Man kan möjligen gå fort om man vill. På detta sätt syns rörelserna bäst. Det gäller att domaren får en bra bild av hundens rörelseschema. Hunden skall "täcka mycket mark", d.v.s. ta långa vägvinnande steg.

Rörelserna skall vara harmoniska genom en bra balans mellan frambenens och bakbenens rörelser. En erfaren domare ser "allt" genom att studera hunden i rörelse. Det gäller för hundföraren eller handlern som det heter att styra in hunden i en naturlig och fördelaktig rytm. Detta kräver träning och uppmärksamhet.

Vi använder t.ex. ett speciellt koppel (smalare och tunnare, finns att köpa på större utställningar eller i djuraffärer) för att hunden skall lära sig att det inte är en vanlig promenad vi är ute på. Man samlar ihop kopplet i vänster hand och styr hunden med armen i vinkel ut ifrån armbågen. Godis är även ett hemligt vapen i denna "kamp mot naturen".

Att hunden har utstrålning och viftar på svansen har stor betydelse, (springrar är kända för att vara oupphörliga svansviftare och visar sin glädje med svansen). Detta är, som alla förstår, svårare att träna in. Därför är det alltid lika spännande att se om den ovana hunden gillar att uppträda i ringen. Ofta är svansen i luften när man tränar hemma, men kan åka direkt ner i gräset, så fort man beträder den riktiga ringen.

Utställningsförberedelserna är omfattande. Efter allt badande, trimmande, kammande och tränande, återstår logistiken. Mat skall lagas, väskorna ska packas (stamtavla och nummerlapp och färdbeskrivning hur man kommer dit, utställningskoppel, säkerhetsnål eller nummerlappshållare, kam och borstar, hundmat, godis, mat/vattenskål, vattenflaska, självklart mat och dryck för en heldag till er själva. Det brukar finnas cafeterior på de flesta utställningar men då kostar ju nöjet extra). Bur eller kompostgaller, filt till hunden att ligga på, stolar att sitta på själva (det brukar vara en del väntetid på utställningar), detta behöver packas i bilen. Stuva gärna in så mycket ni kan kvällen före att spara tid vid tidiga resor.

utställning i Södertälje

Vid utomhusutställningar kan man inte lita på vackert väder varje gång, utan tag med regnkläder utifall regnet skulle komma. Man kan ta ett mindre tält eller parasoll till skydd, som också är bra för både sol och regn.