Trimning av springer spaniel

 

Newton på trimning

Som ägare av en Engelsk springer spaniel har du förhoppningsvis redan blivit informerad om att rasen kräver en regelbunden pälsvård. Förutom borstning, krävs även klippning, s k trimning, av pälsen. En  springer har en förhållandevis lättskött päls som man till vardags klarar av att hålla efter själv d v s om intresset finns. Har man nu varken tiden, intresset eller orken finns det hundfrisörer (s k Hundtrim) eller uppfödare av rasen som kan hjälpa till med trimningen av din hund. Två till tre gånger om året  helst fyra bör man låta trimma sin springer beroende på pälsmängd och pälskvalité.  Vill du själv prova på att vardagsfrisera din hund följer här en beskrivning på hur du skall gå till väga.  Den första riktiga trimningen brukar ske då hunden är runt 8-12 månader beroende på pälsväxt och kvalité.

springer tik

 När bör första trimningen ske?

Första gången / gångerna är det klokt att vända sig till en kunnig person (uppfödaren eller hundtrim) för råd och hjälp. Finns möjlighet får du säkert vara med och titta på och lära och dels får du se hur hunden ska se ut färdig trimmad. Redan från första veckan du fått hem din valp ska du börja med att vänja den vid att stå på ett bord och att du tar i valpens tassar och nos. Kom ihåg att det är du som bestämmer inte valpen, så ge inte efter för hjärtskärande skrik. En springer lär sig väldigt fort din svaghet så släpper du när valpen skriker så praktiserar den detta även kommande gånger för att få slippa ifrån. Kom ihåg att detta gäller även klo klippningen.

 Kiwi 10 veckor gammal på trimbordet Kiwi 10 veckor klar efter trimning

Har du från början följt din uppfödares råd att borsta och pyssla med hunden mycket på ett bord så har du också byggt upp grunden för första trimningen. Hunden är van att sitta på bord, att man tar i tassarna och håller i nosen o s v. Tänk vad mycket man har igen när den lilla valpen blir en stor och ohanterlig unghund om man övat regelbundet. Första besöket hos hundfrisören behöver inte bli en negativ upplevelse för hunden om den är van vid att man tar i den och kan sitta still på ett bord.

Varför skall man trimma?
"Min hund är så vacker och gullig med sin långa päls". Det är ju bara utställningshundar som man trimmar! Ja argumenten mot trimning är många, men de för är minst lika många, om inte fler. Det viktigaste argumentet för trimning är nog av hälsosjäl. Framförallt förebygger man sjukdomar hos hunden genom att ta bort oönskad päls på vissa ställen. Att ta bort päls runt öronen gör att luft lättare kan cirkulera i örat och på så sätt förebyggs öroninflammationer eller svamp i öronen. Dessa öronproblem drabbar ju lätt hundar med hängande öron och stor vattenpassion d v s spaniels.

otrimmad Newton

Att klippa pälsen på tassarna förebygger svampinfektioner som lätt drabbar långhåriga tassar som har svårt att torka längst in mellan tårna, då det höst, vinter och vår stundtals kan vara ganska så blött. På vintern fastnar det även lätt snö som blir till isklumpar mellan tårna när hundarna försöker slicka och bita bort dessa, dessa kan ge upphov till sår. En långhårig tass (eller fyra) drar också in mycket smuts.

 Tänk på att använda rätt verktyg!

trim vektyg (lånad bild)

 Kammar, saxar, borstar, ja här varierar verkligen utbudet och framförallt priserna. Kom ihåg: att ha rätt verktyg är A och O när det gäller trimningen och resultatet. Att köpa en billig sax framför en dyrare straffar sig i längden. Gå till en välsorterad affär med hundtillbehör eller besök montrar på hundutställningar där utbudet är större. Oftast har inte de mindre Zoo affärerna de dyrare saxarna då dessa är mer svårsålda p g a sitt pris. Även hundfirmor som säljer på postorder brukar ha ett stort utbud av saxar.

  Dessa verktyg behövs:

Saxar till trimning (lånad bild)

  • 1 st karda
  • 1 st fintandad kam
  • 1 st vanlig frisörsax, kort eller lång är en smaksak
  • 1 st fintandad urtunnings sax s k effilersax, med tänder på ena eller bägge sidorna, är en smaksak
  • 1 st klotång (men detta bör du införskaffat samtidigt med valpen)

Kostnaden för inköpet av detta är ca 7-800:-. Visst låter det mycket men dels behöver du ju inte köpa allt på en gång och sedan om du slår ut det på sådär 10-12 år så blir det inte så mycket per år.

Vad är det då som ska trimmas?

 Trimning av tassar
Tassarna ska vara runda med tjocka trampdynor. De ska vara fasta, s k kattfot, inte för stora eller spretiga. Dessa rader finns att läsa i rasstandarden och det är denna kattfot vi ska eftersträva vid trimning av tassarna. Ställ hunden på ett stadigt bord med halkfritt underlag t ex dusch eller badkarsmatta även en bilmatta går bra.

Först börjar du att titta på tassarna och värdera dess form innan du börjar klippa. Är tassarna stora eller små, lösa, fasta eller spretiga.

Börja med att klippa pälsen under tassen. Klipp bort all päls som går utanför trampdynorna. När du gjort detta så klipper du pälsen runt tassen ytterst kort. Klipp runt klorna men ej upp mellan tårna. Borsta sedan pälsen mellan tårna uppåt och använd effilersaxen och klipp/forma försiktigt pälsen till en rund kompakt kattlik tass. Här gäller det nu att se upp, för har du en lös eller platt tass får du vara försiktig så att du inte tar bort för mycket. Är tassen däremot fast och hög kan du ta bort mer päls. Se till att hunden står ordentligt på tassen när du formar den kattlik. Vill hunden flytta på t ex fram tassen hela tiden så lyfter du upp den framtass du inte klipper, då står hunden stadigt på den tass du klipper.

 Tass trimning (lånad bild)

Klippning av hasen
Borsta igenom håret på hasen först, borsta det sedan uppåt/utåt. Använd sedan effilersaxen för att forma bakbenet så att det ser tjockt och kraftigt ut. Tänk på att vara försiktig om du klipper underifrån och upp, det är lätt att klippa bort för mycket päls. Har du en hund med dåliga bakbensvinklar kan du om du är lite kunnig klippa fram en bättre vinkel genom att spara lite mer päls vid hasspetsen.

  Kloklippning:

 Du avslutar trimningen med kloklippningen. Klorna skall klippas regelbundet. Har man slarvat och klorna blivit för långa är det inte säkert att man utan vidare kan klippa klorna kort på en gång. Som de flesta vet finns det ett blodkärl i klon s k pulpan. Om du låter klon växa så växer även pulpan med. Har du slarvat med kloklippningen så kan det ta veckor att få ner klon kort igen, men det går. Varje gång du klipper klon se då till att klippa så nära inpå pulpan som möjligt utan att det blöder, då drar sig pulpan bakåt och klon går för varje gång att få kortare. Börja alltid med en ljus klo om du är osäker, då ser du exakt hur långt du kan klippa eftersom blodkärlet syns på den ljusa klon. Klorna på baktassarna är oftast kortare än framtassens klor.  Råkar du ändå klippa i pulpan så att det börjar blöda så ta det framförallt lugnt. Blöder det inte allt för mycket så klipp färdigt alla klorna innan du tar hand om den skadade klon. Tänk på att det är din reaktion på händelsen som ger hunden en positiv eller negativ upplevelse. Behåller du dig lugn förblir även hunden det.

 kloklippning (lånad bild)

Halsen
Här använder du dig av borste och effilersax. Börja som vanligt med att borsta det område som skall klippas. Känn efter var bröstbenet sitter, detta är riktmärke för hur långt ner du skall klippa. Borsta pälsen uppåt och börja klippa uppifrån och ner till ca 2-3 cm ovanför bröstbenet. Sedan försöker du göra en mjuk och fin avslutning vid bröstbenet. Tänk på att alltid klippa i hårets växtriktning, på så sätt slipper du fula hack i pälsen. När du klippt färdigt under halsen ner till bröstbenet, går du över till de längs gående virvlarna på båda sidor om halsen och klipper även dessa korta. Sedan tunnar du försiktigt ur så att det inte bildas fula övergångar mot det längre nackhåret.
 

hals trimning (lånad bild)

 

Öronen

En del tycker att det är vackert med lång päls på öronen men det är ju som jag redan nämnt bäddat för svamp/öroninfektioner. Vid trimningen av öronen är vårt främsta arbetsredskap trim maskinen eller effilerings sax. Springerns öronhår kan bli mycket rikliga .

Vi använder oss även av en borste, kardborsten och även försiktigt av effilersaxen. Många springer spaniels öron  är maskin klippta numera.Var mycket noga med att höra efter hur öronen trimmas om du lämnar in hunden på ett trim. Det är inte så roligt att få tillbaka en hund med fel klippta maskinklippta öron. Vid all trimning strävar vi efter att det skall se så naturligt ut som möjligt och har vi klippt skall detta helst inte synas.  . På ett ofta klippt öra kommer pälsen även snart att anta en gråaktig ton, om nu detta är enda orsaken till färgändringen ska jag låta vara osagt.  Om du badar din hund innan trimningen så är det bra att veta att du inte skall ta schampo på öronen. Av någon oförklarlig anledning sätter sig pälsen hårdare fast på ett schamponerat öra. Att blöta örat med vatten gör inget.. Givetvis finns det liksom vi människor hundar som är mer eller mindre hårömma. Om hunden piper när du klipper så beror det inte på att du skadat utan att de är ovana eller att killas i örongångarna när hår åker ner.

  Börja med att borsta och kamma pälsen på örat ordentligt och även bakom örat där det gärna tovar sig.  Sedan borstar du igen och tar en ny tuss. När du har gjort utsidan klar skall all päls på insidan bort. Det spelar ingen roll i vilken ordning du tar örat. Vill du börja med insidan först så går det lika bra. Som vanligt borstar och kammar du igenom pälsen. Efter det så tar du effilersaxen och klipper all päls på insidan kort och du tar även och klipper bort pälsen bakom örat, tänk på att luften skall kunna cirkulera där. Eller så använder du trimmaskinen runt om.

örontrimningsbild färdig trimmad springer

Svansen
Vi har på vår ras två olika svanslängder, kuperad och okuperad. Det blir mer och mer ovanligt med svenskfödda kuperade Springrar eftersom det råder kuperingsförbud i Sverige. En kuperad svans klipps helt annorlunda än den okuperade men även inom de okuperade svansarna finns lite olika friseringsmodeller. Tänk på att svansbehänget skall vara i proportion med hundens övriga behäng. Är det en unghund med lite behäng är t ex labrador modellen att rekommendera medan vi på en äldre hund med mer behäng använder oss av setter modellen.Klipp med effilersaxen det hår som hänger ned på undersidan av svansen. Ta så lite som möjligt på sidorna och ovanpå svansen då den lätt kan anta morotsform, vilket inte är önskvärt.

Labrador -modellen:
Klipp fanan kort med hjälp av effilersaxen. Börja med att samla all päls och dra den bakåt mot svansspetsen, sedan klipper du rätt av så nära spetsen som möjligt. Sedan effilerar du bort fanan så att svansen blir tjock och avsmalnande mot spetsen.Dra även här all päls bakåt mot svansspetsen och klipp av. Du kan nu effilera lite försiktigt i topparna på behänget så att pälsen på svansen inte är för yvig.

Setter -modellen:

 Dra även här all päls bakåt mot svansspetsen och klipp av. Du kan nu effilera lite försiktigt i topparna på behänget så att pälsen på svansen inte är för yvig.

Svans trimning stilar (lånad bild)

Behäng
Det är namnet på den långa hängande pälsen på hunden. Detta är hundens stolthet men ibland kan det bli för mycket och för långt och du måste även frisera detta. Måttligt med päls jämnt fördelat över hela hunden är snyggast. Det man gör när man klipper av där hunden har för mycket behäng kallas att balanserar hunden. Det innebär att man tar bort där pälsen är för lång så att det stämmer bättre överens med de partier på hunden där pälsen inte är lika lång. Frambenens behäng kortas av genom att borsta all päls nedåt och klipp av pälsen med frisörsaxen jäms med bakre kanten på stora trampdynan. Behänget bak skall inte gå längre ned än till hasspetsen. Här använder man sig av borste och effilersaxen. Behänget tunnas ur så att det blir en tunn gardin som formas till ett omvänt V.

 

behäng (lånad bild)

Man kan inte nog poängtera hur viktigt det är med rätt verktyg vid trimning av sin hund.