Pälsvård

 

Skötselråd av päls

En Springer spaniel är en måttligt behårad hund, men den måste trimmas med jämna mellanrum. Alla individer är olika vad det gäller tjocklek och längd på pälsen, samt hur fort den växer.

Elgentorpets extreme Quality Lukas

Pälsvården består av att man minst en gång per vecka borstar igenom hunden. Till ryggen används en vanlig borste, typ svinborst, och till den långa pälsen är en karda och en kam med rullande piggar bäst. Lär hunden att stå stilla på ett bord med halkfri matta, det underlättar både kommande trimning och veterinärbesök.

fanny på trimbordet

Minst en gång i månaden gör ni till rutin att kontrollera och rensa öronen, klippa klorna, klippa bort överflödigt hår runt tassarna och i öronen, och plocka bort döda hår på kroppen. Denna rutin gör att hunden hålls välvårdad, tappar mindre hår inomhus samt att den drar in mindre smuts utifrån.
Man bör låta en erfaren trimmare klippa springern cirka två till fyra gånger om året, beroende på pälsväxten och om man håller efter klippningen själv dessemellan. Är man intresserad av att ställa ut sin hund, så tjänar man absolut på att be någon med mycket erfarenhet om hjälp med trimningen.

 Ett gott råd är att vara mycket noga när man väljer trimmare, så att man inte riskerar att hunden blir felaktigt behandlad, vilket kan förstöra pälskvalitén för all framtid. Sök efter trimningsinstitut som har spaniels som specialité, spanieluppfödare eller använd Springer -klubbens Trimlista för att hitta någon som kan hjälpa er.

Vår specialitet är främst vardags- och utställningstrimning av Spaniels.

Lycka till!