Dirigering vid fältsök

_DSC0252a

Träna vidd och fart med hjälp av ditt kropps språk:

Gå i promenad tempo sigg sack med tydliga anvisningar med armarna till hunden vart ni ska gå om den går ut för fort vänd håll och kalla på hunden så den vill följa efter dig ditt du går .

 Hundens sökmönster framför dig ska se som hunden en vindrutetorkare eller i ett mönster av en liggande 8 annars tappar man mark som inte blir avsökt. Träna upp hundens uppmärksamhet vid byte av färdriktning genom en kort pip signal med visselpipan.
_DSC0240a

Att träna fält arbetet görs lättast på en äng eller ett ut tjänt sädesfält men att träna i skogsmarks terräning innan jakten är ett måste för att se om de går in i täta såtar och under granar och söker av mark. Dikes kanter med vatten i är tacksamt att träna på vänd signalen och man kan få stöta fågel då får man även träna upp stadge träningen för flyende vilt.

 Om du vill att hunden ska gå mot skyttarna vid jakten så dirigerar du riktningen för hunden men följ med och se vart hunden goda näsa hittar det kan vara värt att följa efter en envis hund som vill dra åt sidan då brukar de ha viltkänning.