Gömma godis/leksak

Kommando: "sök", "sök godis"

Ta en toa-/hushållsrulle och stoppa in en godbit, vik in kanterna och låt hunden jobba ut godbiten.

Att tänka på: Har du en väldigt glupsk hund så får du passa så den inte äter upp rullen med godiset.

Tips: När hunden lärt sig vad det är frågan om (ganska fort) kan du börja experimentera med olika matkartonger i olika storlekar, vira in en godisbit i en gammal trasa, vänd en kastrull upp och ned med en godbit i eller lägg locket på så att det skramlar (stärker självförtroendet på "blygare" hundar). Ta en petflaska utan kork och lägg i ett par godbitar eller middagen kanske och låt hunden jobba ut middagen. Det är bara att låta fantasin flöda.

Fortsättning: Nu när hunden kan kommandot "sök godis" kan du börja gömma godiset på olika ställen i hemmet eller ute på tomten. 
 spanande hund

Hur?
Visa godbiten för hunden och låt den stanna kvar medan du går och "gömmer" godiset tydligt och synligt. Låt hunden söka upp godbiten. Repetera 1-2 ggr innan du ökar på svårighetsgraden med att gömma godbiten osynligt. Du kan få hjälpa hunden lite på traven de första gångerna med att stå nära godbiten och berömma när den nosar vid rätt st
älle.

Schackbräde

Numer finns det i många hundaffärer runda skivor med fördjupningar på ett antal ställen. Över fördjupningarna ska små ihåliga bägare ställas och en godis läggs under. Uppgiften för hunden är att lyfta bort "bägarna" med tänderna för att då komma åt godisen. Dessa är svindyra och därför gjorde en hantverkskunnig bekant en egen version.

Han tog barnmatsburks-lock istället för bägare. För att hunden ska få tag på dem satte han fast ganska tjock rundstav i locket så att hunden kan ta tag i. Bottenplattan blev fyrkantig med 9 fördjupningar i som borrades och "lock+stav" ställs ner och passar precis att tryckas ner i hålet. Under lägger man godis. Detta fungerar mkt bättre på en hund som är mycket aktiv. Fastnar ett lock så sätter hunden tassen på plattan och drar med tänderna. 


Aktiverings kula

Hund på boll

En stor boll i hårdplast är vad det är med två hål som man lägger in godis i, och som hunden sedan får rulla fram.  Hundar fattar oftast genast galoppen och när man kanske tror att den hade tröttnat på alltihop så visade det sig att godisbitarna hade tagit slut, hunden  hade rullat ut dem allihop!!!!


 

Gömma saker under möbler

Ta en grej hunden verkligen tycker är jättespännande, t.ex. en lekstrumpa. Bind fast ett snöre i den och lägg in den under en möbel eller ovanpå något skåp el. dyl. Hunden ska inte kunna få tag på föremålet utan att dra i snöret. Hjälp och uppmuntra hunden men ge den inte föremålet. Den ska lista ut att "drar jag i snöret får jag leksaken". Detta är verkligen mental aktivering...

valpar som drar i halsduk


Öppna/stänga skåp

OBSERVERA Detta trick ska läras in efter man har tänkt efter om det verkligen är något man vill att hunden ska kunna. Vill man att den ska fatta hur man öppnar skåp? En hund lärde sig på 10 minuter hur man tar tag med tänderna runt skåpknoppen och öppnade den. Sedan gick det nästan lika fort att stänga dörren.

Lägg en godis inne i skåpet, säg glatt "öppna". Är hunden framåt och godissugen kommer den definitivt på ett sätt att öppna dörren. Att lära den stänga kan ta längre tid. Man kan ha en godis i ena handen och putta på skåpdörren med den andra handen. Rätt snart fattade hunden att den skulle göra "vacker tass" på dörren.

jag vill ha kaka

 I början vart den grinig när den inte fick godisen och smällde till jättehårt på skåpdörren. Jag hade också handen med godiset inne "bakom" skåpdörren.


Städa

Gillar din hund apportering är det här en jättekul grej. Ta en låda, korg eller papperskorg som du vill ha sakerna samlade i. Sedan lägger du ut olika föremål i rummet. Säg åt hunden att apportera dem och locka den att släppa föremålet i t.ex. korgen. När den förstår de olika delarna så lägg in ordet "städa".

Utomhus-aktiviteter

 

Man bör vara på en plats som hunden kan vara lös på. Visst kan man ha lina på hunden, men det är ju ofta svårt att få det effektivt då linan fastnar överallt. Vi tränar i skogen, och placerar hunden vid ett träd (sittande eller liggande med kommandot plats). Vet du med dig att din hund biter av kopplet när den blir uppbunden, investera i en kedja..

 Gå ifrån hunden (den får gärna se när du lägger ut uppletandet). Bestäm storleken på en ruta, säg 10x10 meter första gången. Inom den rutan går du omkring lite planlöst kors och tvärs. Någonstans i rutan lägger du ner saken du vill att din hund ska leta efter, denna sak ska hunden få nosa på först och ev. leka med.. Sätt dig ner då och då, slå föremålet mot kängan, gör det hela intressant för hunden. När du placerat ut föremålet återgår du till hunden, ta inte av kopplet och släpp iväg hunden direkt, utan låt den vänta några sekunder så tempot inte blir för högt. Våra hundar tycker detta är så roligt att vi har börjat att gräva ner prylarna eller till och med hänga dem på en gren på ett träd el. liknande och det uppskattas alltid lika mycket.

 Förslag till övningar som kan göra promenaden mer innehållsrik för hunden:

* Nosa rätt på godbitar som pillats in i barken på en tall. På granarna sticker små kvistar ut där det går bra att hänga upp godbitar.
hund som spårar
* Få hunden att klättra upp på en stor sten. Be den även att sitta och lägga sig uppe på stenen.

* Krypa under och sedan hoppa över en omkullvält trädstam, hitta ytterligare en stam som hundarna får balansera på.

* Omvägsproblem: Kräver en stor sten som är så brant på ena sidan att hunden inte kan ta sig upp den vägen och en mer sluttande baksida. Föraren lägger upp godbiten på stenen från den branta sidan så att hunden ser vad föraren gör. Ge därefter hunden i uppgift att själv klura ut hur den ska göra för att nå godbiten. Undvik att hjälpa hunden att hitta lösningen och bakvägen upp på stenen.

* Leta reda på en rolig grej föraren gömt en liten bit bort.

* I stället för att lägga ut den roliga kan föraren hänga upp den i de nedre grenarna på ett träd. Hunden kan få se vilket buskage föraren går till, men inte i vilket träd hon hänger leksaken.

* Lägg ut små godbitar på ett av naturen begränsat område. Låt hunden få nosa rätt på dem
.