
De flesta ledare utstrålar lugn och självförtroende och blir visade respekt för detta då det ses som en förutsättning för att trovärdig och förutsägbar för de andra. Den ska vara tydlig med vad som ska göras ,se till flockens bästa och kunna fatta beslut som kräver både mod och intelligens och kunna uppmuntra till samarbete.

Den ska kunna fördela flockens uppgifter efter kunskap och mognad och ge övriga gruppmedlemmar stöd i deras utveckling till att bli en anpassad individ i gruppen.

Det är inte den största och starkaste och den mest dominanta eller kaxigaste som väljs som ledare i en flock utan de andra egenskaperna är mer avgörande så att rangskalan efter mognad och egenskaper ska fungera.

I hemmets flock är det flesta människor införstådda i att föräldrar är ledare över barnen men hur passar hunden in?
Hundar ser inte en människa som skriker och och lätt blir arg och irriterad på sin hund eller barn som en ledare utan som en labil flock medlem som inte har kontroll över läget. Bättre då att skydda eller hjälpa den människan då den inte visar tro på sig själv att klara av situationen.(flockmedlem som behöver skydd ska vi hjälpa) Hunden börjar skälla för att skrämma bort faran , morra och hota ev.också de barn som trilskas eller så kan hunden försöka hjälpa till med fostrandet av den bångstyriga valpen i deras tycke genom att nafsa eller försöka fånga in den när den springer iväg.
I ledarskapet ingår ofta fler bitar än man tror detta är inte alltid så tydligt för oss människor.

Lederskapet kan vara fler-delat också tex. "matte" kan skaffa mat till flocken en egenskap som viktig för en flock och "husse" eller något barn kan vara den som fördelar och ser till flockens alla behov i övrigt som promenad, aktivering , kel och omvårdnad.

Hunden är en språkkänslig varelse som läser av kroppsspråket mycket fort och den har stor intuition över hur våra känslor påverkar vårt omdöme och förmåga att lösa situationer men den är trögare på att förstå det talade språkets instruktioner.
De vill kunna lita på sin ledare men förstår inte alltid när vårt talspråk krockar med kroppsspråkets signaler och det kan misstolkas av oss människor som trots av hunden och hunden uppfattar inte människans signaler som en samarbetes invit.
Det är vad vi oftast kallar olydnad eller ouppfostrad hund.
Alla tror olika inom ledarskap men detta är vad vi vill förmedla till er om ni vill få mer om detta så hör av er med frågor,så kan vi ge tips och råd inom ämnet.
|